SMITH, WESSON I JA (MODEL 29 – CLASSICS 6.5”)

No comments yet

Svi smo mi gledali serijal filmova o nepokolebljivo pravičnom detektivu sa ulica San Francisca ’70tih godina prošlog vijeka, po imenu Harry Callahan. Svi smo gledali i istovremeno se nismo mogli ne poistovjetiti sa svom silinom pravde i kazne koju arhetipski junak „Prljavi Harry“ donosi na pomenute ulice, na takav način da krivci uvijek budu adekvatno kažnjeni, a građani mogu mirno spavati. Prljavi Hari nije naravno bio sam u ovome svemu, Smith i Wesson su bili njegovi vjerni partneri partneri u svim situacija kada je instant pravda zahtjevala akciju. Nama, u SHOT-u, možda jedna od ponajboljih scena iz cijelog serijala je ta gdje Hari predstavlja „svoje partnere“ grupi razbojnika u lokalnom dineru. Sama scena nosi dozu humora, ali s druge strane zorno pokazuje koliko je Prljavi Hari kao lik u filmu bio neodvojivo vezan sa svoj Smith&Wesson Model 29 .44 Magnum.

Veće je bolje – Kada bi smo vam rekli da je stanoviti Keith Elmer, tada razvojni inžinjer u kompaniji Smith&Wesson, još davne 1950. godine počeo da radi na kalibru koji će kasnije steći svjetsku popularnost možda nam ne biste odmah vjerovali. No, ipak to je istina, istraživanja i testiranje na bazi manjeg 44 Special kalibra su donijela dobre rezultate, te jači, brži i bolji 44 Magnum (10.9x33mm). Pravog imena .44 Remington Magnum počinje da se proizvodi 1955. godine, a tek dvije godine kasnije S&W predstavljaju svoj danas legendarni Model 29 6 1/2 ” upravo u kalibru .44 Magnum. Tada to nisu znali u S&W, ali su napravili spoj koji će skoro 60 godina kasnije i dalje biti privlačan kao i prvog dana. Iz tog razloga u SHOT-u smo odlučili da odamo počast Modelu 29 tako što smo ga pribavili u njegovoj orginalnoj konfiguraciji sa drvenom drškom i sa cijevi od 6,5 incha. U modernom svijetu oko nas sve se “sabija”, informacije, automobili, pa čak i vrijeme (nećemo o tome da se ne zamjerimo čika Einsteinu), ali na trenutak se zaustavite i razmislite o bezvremenskoj jednostavnosti cijevi duge 16,5cm, karbonsko-čelične osnove, kapaciteta 6 “projektila” oznake .44 Mag, u Single/Double Action konfiguraciji, ukupne težine 1,34kg i rukohvata od drveta sa glatkom sjajnom završnicom boje trešnje. Imate li to u glavi? Ne zvuči, lose zar ne? I vjerute nam na riječ, ne samo da nije loše, već je fenomenalno.

Naravno da Model 29 6 1/2” 44 Magnum nije oružje koje bi ste nosili svaki dan, no iznenadili bi ste se kako se radi o jako dobro balasniranom oružju. Drška je prirodnog i funkcionalnog oblika i jednostavno vas zove da pucate jednom rukom, kako to radi Dirty Harry ;), ali budući da se .44 Mag na ustima cijevi u prosjeku kreće brzinom 457 m/sec (zavisno od gramaže i proizvođača) oprez je nužan, barem dok se ne naviknete. Oprez je nužan, ali je osmijeh neizbiježan – jer radi se o gotovo orgamičkom iskustvu. Poštovanje za Model 29 dolazi odmah i ostaje s vama godine koje dolaze. Zbog svoje dokazane pouzdanosti i sveukupne moći koju nosi sa sobom Model 29 se u Sjevernoj Americi koristio i koristi kao sredstvo za lov na veliku divljač, dok se druge strane čitave horde novih generacija strijelaca pretvaraju u poklonike Modela 29, prepoznajući tu nedoljivu klasičnu vrijednost, te nabavljaju barem jedan primjerak za svoje kolekcije.

Iako su se tokom vremena pojavile mnoge varijacije Modela 29, uz neizbježna poboljšanja, upravo je osnovni Model 29 sa cijevi od 6,5 incha u kalibru 44 Magnum ono najbolje – i to znaju dobri ljudi u S&W, pa se model proizvodi i danas, i to bolji nego ikada. U neku ruku zaista živimo u dobra vremena, jer tokom 1970-ih kad je “Prljavi Hari žario i palio”, Model 29 niste mogli kupiti nigdje u SAD-u kolika je bila popularnost ove odlične kombinacije. Čak ako ste bili sretni pa ste naišli na neki primjerak cijene su bile po 2 ili čak 3 puta veće od onih koje je preporučio proizvođač. Ako ste ozbiljni kada je u pitanju oružje i municija ovaj kultni spoj revolvera i projektila mora biti na vašoj listi želja, bilo da ćete svako malo provesti koji sat na poligonu uživajući dok obarate sve metale čak i kad namješteni da ne padaju, ili pravite rupe od 5cm na 50 metara ili na kraju krajeva da priuštite sebi zadovoljstvo da nekom dripcu koji je “zalutao” na vaš posjed kažete: “Go ahead punk, make my day”, i to sa stilom.

Za više informacija obratite nam se bez obaveze ili zakažite probni termin na našem polunatkrivenom strelištu. Mi u SHOT-u smo opredjeljeni da dobijete samo najbolje iz svijeta oružja municije i prateće opreme.

This entry was posted by in Nekategorisano.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *