PREDSTAVLJAMO: SIG SAUER P226 LEGION

No comments yet

Prašina koja se se digla sa početkom prodaje nove perjanice SIG SAUER P serije pištolja je nešto na šta niste mogli ostati imuni, bilo da ste ljubitelj njemačko-američke fabrike oružja, ili vam je lično draži neki od drugih vodećih proizvođača pištolja. Velika marketinška kampanja, zasebna web stranica, svojevrsni klub samo za vlasnike Legion serije i druge brojne “povlastice” potaknule su mnoge rasprave o čemu se zapravo tu radi, da li je to reklamni trik ili je SIG zaista napravio nešto novo i drugačije, vrijedno svake pažnje. Bilo kako bilo, sve ovo je dovelo Legion seriju u žižu interesovanja, kako profesionalnih, tako i sportskih, pa i rekreativnih korisnika širom svijeta. Budući da ni mi u SHOT-u nismo ostali hladne glave u povodu cijele priče, nešto se moralo uraditi, te s ponosom možemo reći je serija Legion s početkom 2017. godine dostupna i u Bosni i Hercegovini ekskluzivno u SHOT d.o.o.

Serija P – Iako Legion serija pokriva modele P226 i P229, za početak ćemo se posvetiti “zlatnom standardu” u svijetu poluatomatskih pištolja, modelu P226. Kroz nekih 40 godina postojanja serija “P” SIG SAUERA je doživjela niz promjena i usavršavanja, što sve modele iz P serije svrstava u rang najpouzdanijih, najdugovječnijih, najpreciznijih i povrh svega veoma intuitivnih pištolja za upotrebu, bilo koja da namjena u pitanju. Naravno, i tu primat ima P226 DA/SA kao full size model koji se pokazao i dokazao u raznim situacija i okolnostima, nebitno u kojem kalibru ga koristili. S obzirom na sve navedeno možete se zapitati šta je to SIG mogao (trebao) uraditi kako bi P226 Legion doživio stvarna poboljšanja, a ne samo kozmetičke promjene. Iskreno, i mi smo imali svojih dilema oko toga, ali s prvim kontaktom s novim modelom sve dileme su raspršene u trenu.

Više of zbira dijelova – Šta nam zapravo donosi Legion serija vrlo lako možemo uvidjeti na primjeru P226 Legion DA/SA 9mm. Prvo što nas “bode u oči” je nova završna obrada cijelog pištolja na koji je primijenjen PVD proces koji u vakumu nanosi tanki fim zaštitnog materijala na izložene dijelove pištolja. Materijal ima veću otpornost na habanje i bolju absorpciju lubrikanata, a boja koja pritom nastaje – nama je to “kiborg siva”- ne samo da izgleda moćno već odmah daje do znanja da se ne radi “običnom” P226.

Vizuelno tu su još i prednji “zarezi” za repetiranje, povećani štitnik okidača i produženi “dabrov rep” koji se veličinom smjestio između standardnog P226 i X-Five serije, što je po našem skromnom mišljenju baš tamam. G10 rukohvati su standardni na P226 Legion, što je hvale vrijedan potez. Ne samo da G10 daju stabilnost protiv klizanja, već su i iznimno udobni za sve one dugotrajne trening sesije. Taktilna čula nadalje pobuđuje i custom okidač koji je na bazi SIG SRT (Short reset triger) patenta doradila oružarnica Grayguns Inc. Rezultat je zapravo idealna kombinacija otpora povlačenju, hoda i kratkog reseta. Uza sve nabrojano, trešnja na vrhu slatke torte jesu dnevno noćni nišani SIG SAUER Optics X-Ray sa tritijumskim umecima za osigurnaje najbolje nišanske slike bilo danju, bilo noću. Fokus prednjeg nišana sam se nameće zbog velike zelene kružnice u samom nišanu, dok nazubljeni zadnji set omogućuje repetiranje korištenjem samo jedne ruke, zlu ne trebalo. 😉 Iako ovo nije sve, može se sigurno tvrditi da osim što je Legion dorađen najboljim elementima (dijelovima) na tržištu nije to bilo samo puko nabacivanje dobrih stvari na stari okvir, već se radi o dobro promišljenom slaganju elemenata koji će već odličnu platformu, kao što je P226, podići na sasvim novu razinu. Natpis Legion na vrhu navlake samo još dodatno pojačava premium izgled cijelog paketa

Za sada Legion seriju možete dobiti u verzijama P226 DA/SA i jako interesantom te još više dorađenom P226 SAO. Također, P229 Compact je moguđe dobiti u Legion izvedbi. Dostupni kalibri su 9mm, .40S&W i 357 SIG. Slatke su to muke, znamo.

Kako biste dobili još dodatnih informacija o modelima Legion serije slobodno nas kontaktirajte u SHOT.d.o.o Zenica ili sačekajte prvi veliki test P226 Legion koji vam uskoro spremamo i donosimo kroz SHOT MAGAZINE 2017.

Stay safe and keep ’em tight !

This entry was posted by in Nekategorisano.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *